18.9.14

Johanna Sinisalo: Salattuja voimia - opas valoisille ja pimeille poluille

Voiko skotlantilainen, hyvää tarkoittava Bed and Breakfast -emäntä mennä asiakkaan huomioinnissa aivan liian pitkälle? Kun neljä aivan erilaista naista lähtee yhdessä Englannin Penniineille ja tekee sieltä salaperäisen löydön, mitä he oppivat toisistaan? Entäpä jos Appalakeilla patikoiva nuori ja näyttöhaluinen mies alkaakin ottaa seikkailunsa kilpailuna – ja verisenä sellaisena?

Johanna Sinisalo on kokenut ja aktiivinen vuoristovaeltaja ja pitkän matkan patikoija. Teos Salattuja voimia, opas valoisille ja pimeille poluille, sisältää yhden pienoisromaanin sekä puolen tusinaa muuta lyhytproosatekstiä, jotka kaikki ovat tavalla tai toisella syntyneet patikkaretkien innoittamana. Tarinoissaan Sinisalo käsittelee realismin rajoja rikkoen niin ihmisen ja luonnon suhdetta kuin ihmisluonnon hämäriä puoliakin. Fiktiokertomusten väleissä on makupaloina aitoja, joskus pelottavia, joskus koomisia, joskus lähes uskomattomia anekdootteja Sinisalon omista kokemuksista vuoripolkujen varrelta.

Kirjasta löytyy myös kokemusperäistä faktaa niille, jotka haluavat jonakin päivänä lähteä omille poluilleen. Kirjan loppuun on koottu osuus käytännön neuvoja ja niksejä: miten valmistaudut retkiin, millä perusteilla reittisi valitset, mitä tarvitset mukaan, mitä riskejä kohtaat ja niin edelleen. Tästä kirjasta nauttivat niin Sinisalon tummanpuhuvan, kirpeän ja häiritsevän proosan ystävät kuin nekin, joita vuoret ja metsät kutsuvat.

Kenelle? Vaeltajille; vaeltamisesta kiinnostuneille.

Salattuja voimia: opas valoisille ja pimeille poluille on Johanna Sinisalon novellikokoelma, jossa vuorottelee kolme teemaa. Sinisalo, joka on innokas vaellusharrastaja, esittelee erilaisia vaelluskohteita ja mitä niissä täytyy ottaa huomioon. Seuraavaksi tulee novelli (mukana myös yksi pienoisromaani), johon hän on saanut idean vaelluksen aikana. Kolmas teema on tositarina, eli muutaman sivun pituinen tarina tapahtumasta, joka on tapahtunut Sinisalolle vaelluksella. Lopussa on kattava, 60-sivuinen pienenpienellä tekstillä kirjoitettu ohjeistus vaeltamisesta ja mitä tulisi ottaa huomioon. Ja kun sanon kattava, tarkoitan sitä. Sinisalo ei pidä mitään itsestäänselvyytenä. Kyllä minä uskaltaisin lähteä vaeltamaan vain tämän oppaan turvin.


Pääpaino on kuitenkin novelleissa, jotka vievät eniten sivutilaa. Jokaisen novellin lopussa Sinisalo kertoo lyhyesti, mistä hän on saanut inspiraation tarinaansa. Yleensä ne ovat tulleet henkilöistä, joita Sinisalo on vaelluksella tavannut ja joiden mahdollisia, yleensä synkkiä, todellisia tarkoitusperiä hän on leikillään mielessään pyöritellyt. Novellit ovat hauskoja ja osa jokseenkin synkkiä. Suosikkini on novelli nimeltä Panos-tuotosajattelu, jossa skotlantilainen Bed & Breakfast -pitäjärouva saa idean alkaa googlettamaan vieraidensa nimiä saadakseen jotain keskustelunaihetta heidän kanssaan. Pidin myös tarinasta miehestä, jolle tulee pakkomielteeksi olla reitin nopein vaeltaja.
Sinisalo on täydellinen novellien kirjoittaja: hän pystyy kirjoittamaan kenestä tahansa ja millaisista ihmisistä tahansa.

Kirja on hyvin inspiroiva. Jopa minä, patalaiska sohvalla röhnöttäjä, aloin pyörittelemään mielessäni ideaa patikointia kaukana kaupungista. Vaikka novelleissa tuntemattomat retkeilijät saattavat osoittautua vaarallisiksikin, Sinisalo huomauttaa että todellisuus on todennäköisesti eri.

Johanna Sinisalo: Salattuja voimia: Opas valoisille ja pimeille poluille
TEOS, 361 s.

Salattuja voimia: Opas valoisille ja pimeille poluille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.