Selviytyminen
Erityisesti kaikenlaiset kuolettavat pelit (Pitkä marssi, Battle Royale...) ovat mielestäni mielenkiintoisia - ihmiset joutuvat tilanteeseen, jossa heidän tulee olla viimeinen selviytynyt. Toki päähenkilö voittaa aina, mutta minua viehättääkin enemmän se kauhun tunnelma ja psykologia - mitä ihminen on valmis tekemään selviytyäkseen?
Esimerkki: Koushun Takami: Battle Royale
Dystopia
Olen samaa mieltä, että dystopia-kirjoja on pukannut markkinoille jo aivan liikaa, mutta luotan silti siihen että osaan poimia ne herkullisimmat päältä.
Esimerkki: Stephen King: The Long Walk
Kauhu
Lempi-genreni, jota suosin niin kirjoissa, elokuvissa, sarjakuvissa kuin videopeleissäkin. Onnistunut kauhukirja on sellainen, jota lukiessa ei uskalla enää mennä nukkumaan. Olen jo pienestä asti altistunut kauhuleffoille (uudenvuoden perinteemme perheessä oli katsoa kauhuleffoja), joten valitettavasti olen alkanut jo turtua niille.
Esimerkki: Marko Hautala: Kuokkamummo
Lahkot
Tässä on edelleen taustalla se psykologinen puoli. Tutkin todella paljon Jonestown-selkkausta, jossa yksi mies sai manipuloitua tuhat ihmistä mukaansa hautaan (ja olisi ottanut lisääkin, jos eivät olisi sattumalta olleet sillä hetkellä muualla). Myös fiktiiviset lahkot kiinnostavat minua, jos kirjassa käsitellään myös psykologiaa.
Esimerkki: Carol Lynch Williams: The Chosen One
Kummitustalot
Kummitukset ovat kauhu-genren herkut.
Esimerkki: Richard Matheson: Kummitustalo
Yhteiskunta virtuaalimaailmassa
Kuvitelkaa tilanne, että maailma on niin huonossa kunnossa että ihmisten on vietettävä lähes koko vapaa-aikansa virtuaalimaailmassa. Se on vähän kuin nykyaikana, mutta virtuaalimaailmassa asioidaan myös pankissa, koulussa... Hetkinen... Tiedät kyllä mitä tarkoitan!
Yksi mielenkiintoisimpia kirjoja aiheesta ovat olleet yhteiskunnat, jotka elävät roolipelissä. Pärjäämällä pelissä nostat myös statustasi muiden silmissä ja saat enemmän oikeuksia.
Esimerkki: Ernest Cline: Ready Player One
Pahiksen näkökulma
Välillä olisi mukava sukeltaa pahisten mielenmaailmaan, ja nähdä kaikki heidän silmin. Hyvin kirjoitettu pahis ei ole paha vain koska sattuu olemaan paha. Hänen teoillaan on syynsä ja motiivinsa, eikä se puolet tapauksista tiedä tekevänsä väärin (esimerkiksi sodat). Mitä heidän mielessään liikkuu?
Esimerkki: Phil Hogan: A pleasure and a calling
Suljetun huoneen arvoitus
En välitä dekkareista, mutta tämä tyylilaji iskee. Suljetun huoneen arvoitus tarkoittaa sitä, että murha tapahtuu suljetussa tilassa (huone, talo, saari...) ja ulkopuolisia epäiltyjä ei ole (jos tarinassa paljastuu, että se oli joku ulkopuolinen hahmo ikkunan ulkopuolella, se on huijaamista). On hauskaa yrittää lukijana miettiä, kuka se voisi olla ja tehdä omia johtopäätöksiä.
Esimerkki: Agatha Christie: Eikä yksikään pelastunut
Maaginen realismi
Maaginen realismi tapahtuu oikeassa maailmassamme, mutta siinä on silti jokin yliluonnollinen elementti. Nämä kirjat ovat yleensä olleet hyvin kauniita.
Esimerkki: Johanna Sinisalo: Enkelten verta
Urbaani fantasia
Urbaani fantasia -kirjat kertovat fantasia-hahmoista meidän maailmassamme. On hauska seurata vampyyrien sopeutumista kaupunkielämään, samalla kun yrittävät esittää tavallisia ihmisiä.
Esimerkki: Sergei Lukyanenko: Yöpartio