3.11.14

Kimmo Takanen: Tunne lukkosi

Tunne lukkosi -teos auttaa sinua tiedostomaan tunne-elämän lukkosi ja niiden vaikutuksen elämässäsi havainnolisten kauvausten ja esimerkkien avulla. Se opastaa sinua uudella tavalla ymmärtämään menneisyytesi vaikutuksen nykyhetkessä ja auttaa sinua näkemään vaihtoehtoisia ratkaisumalleja elämäsi haasteissa. Kirja auttaa sinua vihdoin saamaan sen, mitä sisimmässäsi olet aina todella halunnut.
Kirjassa on kattavat kuvaukset kaikkien 18 tunnelukon piirteistä sekä testejä, joilla voit kartoittaa tunnelukkosi ja niiden alkuperän. Kirja tarjoaa useita skeematerpaiaan pohjautuvia käytännön harjoituksia, joilla voit itse auttaa itseäsi vapautumaan lukoistasi.
Kenelle? Ensimmäinen asia joka tästä kirjasta tulisi ymmärtää, on se, että tämä on tarkoitettu kaikille. Kohdeyleisö eivät ole masentuneet, mielenterveysongelmaiset tai käytöshäiriöiset. Se on jokaiselle, joka haluaa tutustua omaan tunne-elämäänsä.

Jokaisella on tunnelukkoja. - sivu 9
Haluatko saada koulussa vain kymppejä? Sinulla saattaa olla vaativuuden tunnelukko. Haluatko olla kaikille aina mieliksi? Alistumisen tunnelukko. Onko Suomessa aina paska sää? Sää on sää, ja sen tulkitseminen on aina jokaisen omasta asenteesta kiinni. Pessimistyys on myös tunnelukko. Muita tunnelukkoja ovat emotionaalinen estyneisyys, epäonnistuminen, hylkääminen, hyväksynnän haku, kaltoin kohtelu, kietoutuneisuus, oikeutus, rankaisevuus, riippuvuus, riittämätön itsekontrolli, suojattomuus, tunnevaje, uhrautuminen, ulkopuolisuus ja vajavuus..

Ennen kirjan lukemista suosittelen tekemään tunnelukko-testin kirjan omilla nettisivulla. Vastauksissa saat luettelon tunnelukoistasi, jotka voivat olla erittäin vahvoja, vahvoja, keskivahvoja, heikkoja tai ei lainkaan tunnelukkoa. Omalla kohdallani erittäin vahvoja tunnelukkoja on kolme ja vahvoja kaksi. Ne eivät niinkään tulleet minulle yllätyksenä ja oli mielenkiintoista oppia kirjan avulla, mistä ne ovat tulleet ja kuinka lukoista pääsee eroon. Esimerkiksi minulle usea ihminen on sanonut, etteivät ole kuulleet minun ikinä nauravan ääneen tai nähneet minun itkevän. Vaikken välttämättä ole seurassa kovin hiljainen tapaus, tunteiden näyttäminen ulospäin on minulle melko hankalaa ja joskus jopa noloa. Emotionaalisen estyneisyyden tunnelukko? Check.

Suosittelen kirjaa kaikille! Se on kirjoitettu hyvin kansantajuisesti ja välillä jopa rautalangasta vääntäen. Kirja antaa todella paljon esimerkkejä, joskus jopa ylipitkien listojen avulla. Tällä ilmeisesti haetaan samaistumisen tunnetta, sillä oman käytöksen arviointi voi olla hyvin vaikeaa.

Käsittääkseni kirja on auttanut monia ihmisiä. Itselleni ei tullut paljoakaan "ahaa, pyrinpä tekemään toisin" -ajatuksia, mutta ehkä prosessi on hidasta. Ostin kirjan omaksi, ja merkitsin tunnelukot muistiin. Aion tehdä saman testin vuoden päästä ja katsoa vasta sitten, olenko onnistunut avaamaan lukkojani.

Tietokirjallisuuden arviointi tähdin on minulle hankalaa. Päädyn antamaan hyvän kolmosen, sillä kirja on toki hyödyllinen, mutta en voi vielä tietää, oliko siitä hyötyä.
Kimmo Takanen: Tunne lukkosi (2011)
WSOY, 240 s. + liitteet

Tunne lukkosi : Vapaudu tunteiden vallasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.