28.12.14

10 teemaa, jotka saavat minut tarttumaan kirjaan

Genrejä, teemoja ja aiheita jotka saavat minut tarttumaan kirjaan. Tätä settiä tulee siis blogistanikin löytymään!

Selviytyminen

Erityisesti kaikenlaiset kuolettavat pelit (Pitkä marssi, Battle Royale...) ovat mielestäni mielenkiintoisia - ihmiset joutuvat tilanteeseen, jossa heidän tulee olla viimeinen selviytynyt. Toki päähenkilö voittaa aina, mutta minua viehättääkin enemmän se kauhun tunnelma ja psykologia - mitä ihminen on valmis tekemään selviytyäkseen?
Esimerkki: Koushun Takami: Battle Royale

Dystopia

Olen samaa mieltä, että dystopia-kirjoja on pukannut markkinoille jo aivan liikaa, mutta luotan silti siihen että osaan poimia ne herkullisimmat päältä.
Esimerkki: Stephen King: The Long Walk

Kauhu

Lempi-genreni, jota suosin niin kirjoissa, elokuvissa, sarjakuvissa kuin videopeleissäkin. Onnistunut kauhukirja on sellainen, jota lukiessa ei uskalla enää mennä nukkumaan. Olen jo pienestä asti altistunut kauhuleffoille (uudenvuoden perinteemme perheessä oli katsoa kauhuleffoja), joten valitettavasti olen alkanut jo turtua niille.
Esimerkki: Marko Hautala: Kuokkamummo

Lahkot

Tässä on edelleen taustalla se psykologinen puoli. Tutkin todella paljon Jonestown-selkkausta, jossa yksi mies sai manipuloitua tuhat ihmistä mukaansa hautaan (ja olisi ottanut lisääkin, jos eivät olisi sattumalta olleet sillä hetkellä muualla). Myös fiktiiviset lahkot kiinnostavat minua, jos kirjassa käsitellään myös psykologiaa.
Esimerkki: Carol Lynch Williams: The Chosen One

Kummitustalot

Kummitukset ovat kauhu-genren herkut.
Esimerkki: Richard Matheson: Kummitustalo

Yhteiskunta virtuaalimaailmassa

Kuvitelkaa tilanne, että maailma on niin huonossa kunnossa että ihmisten on vietettävä lähes koko vapaa-aikansa virtuaalimaailmassa. Se on vähän kuin nykyaikana, mutta virtuaalimaailmassa asioidaan myös pankissa, koulussa... Hetkinen... Tiedät kyllä mitä tarkoitan!
Yksi mielenkiintoisimpia kirjoja aiheesta ovat olleet yhteiskunnat, jotka elävät roolipelissä. Pärjäämällä pelissä nostat myös statustasi muiden silmissä ja saat enemmän oikeuksia.
Esimerkki: Ernest Cline: Ready Player One

Pahiksen näkökulma

Välillä olisi mukava sukeltaa pahisten mielenmaailmaan, ja nähdä kaikki heidän silmin. Hyvin kirjoitettu pahis ei ole paha vain koska sattuu olemaan paha. Hänen teoillaan on syynsä ja motiivinsa, eikä se puolet tapauksista tiedä tekevänsä väärin (esimerkiksi sodat). Mitä heidän mielessään liikkuu?
Esimerkki: Phil Hogan: A pleasure and a calling

Suljetun huoneen arvoitus

En välitä dekkareista, mutta tämä tyylilaji iskee. Suljetun huoneen arvoitus tarkoittaa sitä, että murha tapahtuu suljetussa tilassa (huone, talo, saari...) ja ulkopuolisia epäiltyjä ei ole (jos tarinassa paljastuu, että se oli joku ulkopuolinen hahmo ikkunan ulkopuolella, se on huijaamista). On hauskaa yrittää lukijana miettiä, kuka se voisi olla ja tehdä omia johtopäätöksiä.
Esimerkki: Agatha Christie: Eikä yksikään pelastunut

Maaginen realismi

Maaginen realismi tapahtuu oikeassa maailmassamme, mutta siinä on silti jokin yliluonnollinen elementti. Nämä kirjat ovat yleensä olleet hyvin kauniita.
Esimerkki: Johanna Sinisalo: Enkelten verta

Urbaani fantasia

Urbaani fantasia -kirjat kertovat fantasia-hahmoista meidän maailmassamme. On hauska seurata vampyyrien sopeutumista kaupunkielämään, samalla kun yrittävät esittää tavallisia ihmisiä.
Esimerkki: Sergei Lukyanenko: Yöpartio

27.12.14

Phil Hogan: A pleasure and a calling

You won't remember Mr Heming. He showed you round your comfortable home, suggested a sustainable financial package, negotiated a price with the owner and called you with the good news. The less good news is that, all these years later, he still has the key.
That's absurd, you laugh. Of all the many hundreds of houses he has sold, why would he still have the key to mine?
The answer to that is, he has the keys to them all.

William Heming's every pleasure is in his leafy community. He loves and knows every inch of it, feels nurtured by it, and would defend it - perhaps not with his life but if it came to it, with yours...
Herra William Heming on erittäin pätevä kiinteistönvälittäjä. Hän tekee työnsä huolella loppuun, ja ostajien saadessa unelmatalonsa hän katoaa heidän elämästä. Mutta ostajat eivät missään tapauksessa katoa William Hemingin elämästä. Sillä hän pitää avaimen.

Teos kertoo vainoamisesta. Suurimman viehätyksen tässä tekee se, että kirja on kirjoitettu stalkkerin näkökulmasta. Hän on herra William Heming, kiinteistövälittäjä, joka nauttii elämästään lukijalle nimettömäksi jäävässä kaupungissa Englannissa. Hän pitää kaupunkia hyvänä ja tasapainossa, ja huomatessaan epäkohdan hän ryhtyy toimiin.

Kirjassa hän ihastuu kirjastonhoitajaan, jolla on suhde varattuun mieheen. Heming obsessoituu näihin kahteen ja seuraa heidän liikkeitään tarkasti. Hän murtautuu heidän koteihinsa ja soittelee puheluita tekaistuilla nimillä saadakseen tietää heidän liikkeistään. Pelottavinta on se, että hän ei edes häpeä tätä. Heming pitää toimintaansa täysin hyväksyttävänä ja normaalina. Koteihin murtautuminen huomaamatta on hänelle täysin normaalia vapaa-ajan toimintaa. Tätä hän on tehnyt jo nuoresta asti, jolloin aloitti kesätyöt kiinteistönvälitystoimistossa.
I am not a stalker, or a voyeur. I am simply sharing an experience, a life as it happens. Think of me as an invisible brother or uncle or boyfriend. I'm no trouble. I may be there when you are, or when you are gone, or more likely just before you arrive. I agree it is an idea that takes some getting used to. But do we not all have a life to make, to mould it somehow around that of others, to search for the dovetail that seems best to fit?
Who could argue with that?
- Phil Hogan, A pleasure and a calling (s. 48-49)
Ymmärtääkö Heming tekevänsä väärin? Koteihin murtautuminen salaa ei vaikuttaisi johtuvan siitä että hän ymmärtää rikkovansa lakia, vaan jotta hän voi seurata kodinomistajien elämää sellaisena kuin se on. Koska hän välillä jättää itsestään pienen jäljen - esimerkiksi napostelemalla jääkaapin antimia ja pihistämällä yhden sukan - hän vaikuttaisi haluavan olla jollain tavalla osa kodinomistajien elämää. Miksi? Heming ei ole yksinäinen. Hän on erinomaisissa väleissä kollegoidensa kanssa. Toisaalta hän pitää hyvin matalaa profiilia itsestään, sillä ei halua jäädä muistetuksi. Hän haluaa olla pidettävä, muttei muistettava. Tämä on tietoinen valinta.

Kuten mainittua, kirja on kirjoitettu Hemingin näkökulmasta. Hän on niin sinut toimiensa kanssa, että välillä lukijana havahdun muistaessani, että hän tekee väärin. Kirja saa minut uppoutumaan niin paljon William Hemingin mielenmaailmaan, aivan kuin olisin rinnakkaisessa ulottuvuudessa jossa hänen toimensa ovat ihan okei.

Usein Heming muistelee lapsuuttaan, joka avaa lukijalle, kuinka hänestä kasvoi sellainen kuin on. Jo pienenä hän piiloutui serkkunsa vaatekaappiin vakoillakseen häntä. Hän on hyvin utelias lapsi. Hänen tätinsä käyttämä kasvatustapa on hyvin tiukkaa, mutta se ei vaikuta William Hemingiin. Aivan kuin hänestä puuttuisi jokin palanen, ehkä empaattisuus? Mutta kuinka hän aikuisena voi tuntea niin suurta ihastumista, jos hän on tunnekylmä? Vai luuleeko hän sen olevan ihastumista, kun todellisuudessa se on vakava obsessio.

Luulen että minun tulisi olla psykologi, jotta voisin pohtia tätä. Tämä ei tarkoita että kirja olisi hankala lukea, päinvastoin. Se on kirjoitettu selkeästi (luen kirjaa alkuperäiskielellä, englanniksi), mutta Hemingin ajatusmaailma jää mieleen useiksi päiviksi. Kuvitella, että maailmassa on oikeasti tällaisia ihmisiä.

PS. Oletko varma, että omistat asuntosi ainoat avaimet?
Phil Hogan: A pleasure and a calling, 2014
Picador, 288 s.
A Pleasure and a Calling

Vuosi 2014 kirjoin

Vuonna 2014 luin yhteensä 57 kirjaa ja sarjakuvaa. En ole koskaan ennen lukenut niin monta kirjaa ja sivua vuoden aikana, vaikka se on vain neljä kirjaa enemmän kuin vuonna 2013. Syy tähän voi olla opiskelujen loppuminen. Olen istunut koulun penkillä vuodesta 1997 lähtien, ja saatuani keväällä ammattikorkeakoulututkinnon minun ei tarvitse enää keskittyä tenttikirjoihin (mikä on harmi, sillä yritin hakea uuteen kouluun tälle syksylle...).

Vuoden 2014 genret
Yllätyksiä? Ei lainkaan. Luin eniten fantasiaa, scifiä ja kauhua. Vuoden 2014 aikana en juurikaan poikennut mukavuusalueeni ulkopuolelle, ellei lasketa yhtä hengellistä kirjaa (josta en lopulta pitänyt lainkaan). 12 romantiikka-kirjaa on pieni omituisuus kirjoissa, sillä en lue esimerkiksi harlekiinejä lainkaan. Luin vain yhden kirjan, jossa parisuhde oli juonen keskiössä. (nämä genret olen poiminut Goodreadsista).

Kirjailijoiden sukupuolen jakaantuminen
Tämä kuitenkin oli minulle suuri yllätys, vaikka tarkemmin ajateltuna tämä käy järkeen. Luin huomattavasti enemmän mieskirjallisuutta. Olin aivan varma, että luen enemmän naisia, tai edes molempia tasaväkisesti. Kuitenkin suosimani tyylilaji on kauhu, scifi ja fantasia, joka on selvästi mieskirjailijoiden suosima laji. Välttelen tietoisesti naiskirjailijoille tyypillistä genreä, romantiikkaa, erotiikkaa ja kasvutarinoita. Myös sarjakuvien käsikirjoittajat ovat yleensä miehiä.

Kirjailijat, joiden teoksia luin ensimmäisen kerran vuonna 2014
Tutustuin vuoden 2014 aikana 40 uuteen kirjailijaan. En ole kovin kirjailija-uskollinen, ellei Johanna Sinisaloa lueta mukaan, joten tutustun mielelläni uusiin kirjailijoihin ja ehdin lukea uusia tuttavuuksia paljon. Alla olevassa taulukossa kirjailijat on asetettu aakkosjärjestykseen sukunimen mukaan.


Vuonna 2014 luetut top 10

Näiden asettaminen järjestykseen oli todella hankalaa, mutta päädyin tällaiseen järjestykseen:
  1. Stephen King: The Long Walk
  2. Arthur Golden: Geishan muistelmat
  3. Johanna Sinisalo: Auringon ydin
  4. Neil Patrick Harris: Neil Patrick Harris: Choose your own autobiography
  5. Sarah Lotz: Kolme
  6. Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun
  7. Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
  8. Piper Kerman: Orange is the new black - vuosi vankilassa
  9. Peter Clines: 14
  10. Neal Shusterman: Unwind

Blogista

Vuosi 2014

Aloitin tämän blogin pitämisen 23. elokuuta tänä vuonna. Syy blogin perustamiseen on Ernest Clinen Ready Player One -kirja, jonka luettani tajusin, kuinka paljon minulla on asiaa kyseisestä kirjasta. Minulla ei ole paljoa lukevia kavereita, enkä halua kirjoittaa kirja-arvosteluja englanniksi (vaikka puhun englantia hyvin, tunteiden ilmaiseminen sillä kielellä tuntuu hiukan kankealta). Siksi perustin tämän. Elokuu-lokakuun välissä poistin tämän blogin monta kertaa, palauttaen aina takaisin.

Blogin suurin tavoite on innostaa ihmisiä lukemaan kirjoja. Siksi täällä on listoja, artikkeleita ja sokkotreffit -osio: haluan helpottaa uusien kirjojen löytämistä.

En huutele tästä blogista paljoa. Ihmiset löytävät tämän blogin omalla ajallaan ilman mainostustani. Lukijakuntani on pieni, ja se sopii minulle erittäin hyvin.

Vuosi 2015

Vuonna 2015 minulla on meneillään kolme haastetta, joiden linkit löytyvät ylhäällä olevasta menusta. Kaksi niistä on jo käynnissä, enkä malta odottaa, että pääsen aloittamaan kolmannen, jossa kerätään kaikki aakkoset kirjailijoiden sukunimistä. Olen tehnyt paljon suunnitelmia ja aikataulutusta haasteiden onnistumiseksi, mutta en aio ottaa niistä paineita - itseänihän varten minä niitä suoritan.

22.12.14

Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun

Lia on paennut keskinkertaisuutta Lontooseen. Elämä on yksinäistä, koska tämän suomalaisen naisen on vaikea päästää ihmisiä lähelleen. Päivisin hän työskentelee graafikkona laatulehdessä, illat lenkkeilee ja kulkee puistossa puhumassa patsaille.
Mutta Lian elämään astuu vaara. Hän kohtaa raa'an rikoksen, joka ei jätä rauhaan. Kun hän pian sen jälkeen tapaa kiehtovan maannaisensa Marin, elämä muuttuu lopullisesti. Heistä tulee läheisiä ja Mari uskoutuu poikkeuksellisesta kyvystään. Mari osaa lukea ihmisiä, nähdä heistä enemmän kuin muut. Hänellä on myös epätavallinen työ. Hulppeassa Studiossa Banksidella työskentelee huippuammattilaisten tiimi, joka tarvittaessa ottaa oikeuden omiin käsiinsä taistellakseen kovaa poliitikkoa tai naisten hyväksikäyttöä vastaan. Lialle avautuu rikosten ja peiteltyjen operaatioiden vaarallinen maailma. Mutta Marin salaperäisyyttä on vaikea murtaa. Kuka tuo nainen oikeastaan on, ja mitä hän Liasta haluaa?
Yöpöydälläni on ainakin kymmenen lukematonta kirjaa, ja minulla on suuri vaikeus valita, minkä lukisin seuraavaksi. Päätin tehdä päätöksen siten, että luen jokaisesta ensimmäisen sivun. Joka vaikuttaa mielenkiintoisimmalta, luen sen seuraavaksi. Aloitin Pekka Hiltusen Vilpittömästi sinun -teoksesta, jonka toisen osan (Sysipimeä, 2012) olin jo lukenut vuotta aiemmin. Olin koukussa heti, eikä muihin kirjoihin tarvinnut koskeakaan.

En lue usein rikosjännäreitä, mikä on melko kummallinen piire kaltaiselleni juonikeskeiselle lukijalle. Ennen kaikkea minuun vetosi hahmot, joista lukeminen oli kuin olisi törmännyt vanhaan tuttuun. Kirjasarjan toisen osan olin jo lukenut, mutta luonnollisesti olin tuolloin missannut heihin tutustumisen, ja nyt sain selville heidän taustoistaan.

Vilpittömästi sinun (jonka nimi ei oikein aukea minulle) kertoo kahdesta tapauksesta, jotka salaperäinen Studio on ottanut hoidettavakseen. He haluavat selvittää tuntemattoman naisen murhan. Samaan aikaan on tulossa suuret vaalit, ja rasistinen puolue on saanut huolestuttavan suuren kannatuksen. Studio tietää puolueenjohtajan olevan vilpillinen, ja heidän on paljastettava hänen laittomat toimensa koko Englannille.

Kirja vuorottelee näiden kahden tapauksen välillä, mikä mielestäni on melko harvinaista. Juonia on kaksi, ja molemmat yhtä suuressa osassa. En osaa kuitenkaan valita, kumpaa näistä oli mielenkiintoisempaa seurata. Toinen oli hyvin perustavanlaatuinen rikoksen selvittely, toinen kulissien takaa kikkailua poliitikon todellisen luonteen paljastamiseksi. Studion väki työskentelee molempien parissa tasaväkisin, mutta Lia on painottunut hyvin paljon enemmän murhamysteeriin, kun taas Marille politiikan nalkkiin saaminen on tärkeää. Aivan kuin olisi lukenut kahta kirjaa samaan aikaan.

Vilpittömästi sinun sai Vuoden johtolanka -palkinnon vuonna 2012, ja mielestäni se ansaitsee sen. Vaikka rikospuoli ei ole mitenkään ennenkuulumaton, se on tehty taidokkaasti ja uskottavasti. Päähahmot eivät ole vain sattumalta oikeassa paikassa oikeaan aikaan, vaan he joutuvat käyttämään nokkeluuttaan ja vaistojaan selvittääkseen mysteerin.

PS. Tuo kansi on ihana.

Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun, 2011
Gummerus, 424 s.

Vilpittömästi sinun (Studio, #1)

19.12.14

10 kirjaisaa joululahjatoivetta

Toivelistallani on paljon kirjoja, ja olen tähän listaan valinnut siitä kymmenen satunnaista kirjaa.


  1. Sarah J. Maas: Throne of Glass
  2. Koushun Takami: Battle Royale
  3. Mira Grant: Parasite
  4. Josh Malerman: Bird Box
  5. John Barylick: The Killer Show
  6. Jonathan Maberry: Patient Zero
  7. Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet
  8. Roxane Gay: An Untamed State
  9. Koji Suzuki: Dark Water
  10. George R.R. Martin: Valtaistuinpeli

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja

Mielensäpahoittaja on 80-vuotias oikeamielinen suomalaismies, joka myy myyntimiehelle ruohonleikkurin, ehdottaa ystävänpäivän tilalle Pitäydytään omissa asioissa -päivää ja vastustaa moottoritietä, koska "routavaurio on luontainen nopeusrajoitus". Kinkun sijaan tarjottu kalkkuna pahoittaa mielen perin pohjin.
Maailma muuttuu, mielensäpahoittaja ei. Onneksi parhaat asiat pysyvät: Jaakko Tepon huumori, hanurimusiikki ja terveyskeskuksen vuodeosastolla makaavan vaimon kämmen omassa kämmenessä.
Myönnän tehneeni tietoisen valinnan, kun aluksi välttelin tätä teosta. Miksi haluaisin lukea kirjaa henkilöstä, joka vain valittaa?

Olen kuitenkin iloinen, että päätin lukea tämän. Tämä nimittäin on tehty aivan eri tavalla kuin kuvittelin. Mielensäpahoittaja kertoo 80-vuotiaasta miehestä, joka asuu yksin maalla. Hänen paras ystävänsä on kuollut, vaimo sairaalassa ja häntä halutaan ajaa vanhainkotiin. Nimetön mielensäpahoittaja on stereotypinen, vanha suomalainen ukko: hän on olevinaan perillä politiikasta, arvostaa omissa oloissa pysymistä, muistelee mielellään vanhoja aikoja ja kritisoi nykyajan yhteiskuntaa. Hän on kuin Kalevan tekstari-palstan ruumiillistuma.

Kirja on kirjoitettu minä-muodossa. Kappaleet ovat lyhyitä (muutaman aukeaman mittainen) ja päättyvät aina jälkikirjoitukseen. Aivan kuin hän kirjoittaisi kirjeitä jollekulle. Mielensäpahoittaja kertoo omasta terveydestään, arjestaan ja lopulta matkastaan Helsinkiin poikansa luo. Ja kyllä hän mielensä niin pahoittaa.

Kirja on kirjoitettu kuin vanhan äijän sanelemana. Haluaisin niin kovasti kuulla tämän äänikirjana, sillä tässä on kirja joka pitäisi lukea ääneen.
Vessan takia minä pahoitin mieleni ihan tosissaan. Se kun aukesi sellaista nappulaa hipaisemalla.
En ole hipaisija. Minä synnyin maailmaan, jossa ovet ja ikkunat suljettiin haoilla, poikkipuilla ja kyynäränmittaisilla avaimilla. Minun sukupolveni on vääntäjiä, sulkijoita, kääntäjiä, kolauttajia, emme kyllä ollenkaan hipaisijoita.
Kirja ei ole pelkkää itkuvirttä. Tätä lukee, kun haluaa ymmärtää vanhan miehen ajatuksia. Välillä mielenpahoituksesta on tehty jopa liioiteltua huumoriefektin vuoksi.

Kirja on hyvin lyhyt, vain 130 sivua ja teksti on hyvin väljästi muotoiltu. Tämän lukee nopeasti (yhdessä työpäivässä tauoilla!), ja ohuena pokkarina sen voi tunkea jopa taskuun.

Olen hyvin juonikeskeinen lukija, ja juonta tässä kirjassa ei juurikaan ole. Kronologinen aikajana kuitenkin löytyy, mutta se ilmenee lähinnä lääkärireissujen ja Helsingin matkan ohjaamana. Joitain lukuja kuitenkin voisi heittää mihin tahansa väliin. Vaan enpä minä odotakaan että 80-vuotiaan yksineläjän elämä olisi jonkinlainen seikkailu.

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja, 2010
WSOY, 130 s.

Mielensäpahoittaja

17.12.14

10 kirjoihin liittyvää tavoitettani


  1. Lue kirja jokaisesta maasta. Toisin sanoen läpäise kirjallinen maailmanvalloitus. Tällä hetkellä olen vallannut hyvin vähän, vaikka olen ottanut mukaan kaikki lukemani kirjat. Se tarkoittaa, että minun tulisi laajentaa lukutottumuksiani.
  2. Voita Nanowrimo... ja tee siitä sarjakuva. Haluaisin pitää Nanowrimo-kirjoitelmaa käsikirjoituksena sarjakuva-albumille, jonka julkaisusta haaveilen.
  3. Omista kaikki Johanna Sinisalon teokset. Koska olen fani!
  4. Lue 100 kirjaa vuoden aikana.
  5. Lue koko Agatha Christien tuotanto.
  6. Omista kirjahylly. Haha, minulla ei ole edes asuntoa. Myin edellisen kirjahyllyni muuton yhteydessä, kun halusin keventää muuttokuormaa.
  7. Saavuta 50 seuraajan rajapyykki blogissani. En oikein huutele tästä blogistani kenellekään, joten myös lukijakuntani on hyvin pieni. Ei se mitään!
  8. Opi uusi kieli ja lue romaani sillä kielellä. Haluaisin oppia espanjaa... tai italiaa.
  9. Osta Kindle tms. Koska tablettini alkaa jo vanhentua, ja en ole valmistumisen jälkeen käyttänyt sitä muuhun kuin kirjojen lukemiseen. Kindle olisi kätevämmän kokoinen, kevyempi ja ei rasita silmiä liikaa.
  10. Löydä viihtyisä, kirjoista keskusteleva keskustelufoorumi. Eikö Suomessa tosiaan ole keskustelufoorumia, jossa puhutaan lukemisesta? Olen selaillut lähinnä redditin /r/booksia, mutta siellä en voi hehkuttaa kotimaista kirjallisuutta.

11.12.14

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmesin seikkailut

Englantilainen kirjailija Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) on nykyaikaisen salapoliisikirjallisuuden perustajia. Hänen kertomustensa päähenkilö, johdonmukaisesta päättelytaidostaan kuuluisa Sherlock Holmes ja tämän ystävä ja apulainen tohtori Watson ovat alansa maineikkain kaksikko. Seikkailuja on aika ajoin herätelty henkiin niin televisiosarjoina kuin elokuvinankin ja yhä ne saavat uusia ihailijoita ympäri maailman.
Tämä pokkari sisältää tarinakokoelmat Sherlock Holmesin seikkailut, Sherlock Holmesin muistelmat ja Sherlock Holmesin paluu, joissa tämä kotkannenäinen, haukankatseinan, savipiippua polttelevat mestarisalapoliisi on terävimmillään.
Tämä oli täydellinen kirja työpaikan tauoille. Jokainen tarina on noin 30-sivun mittainen, joten sain luettua aina yhden tarinan ruokatauon aikana.

Ennen näitä novelleja olen lukenut yläkoulussa Baskervillen koiran, mutten muista siitä mitään. Käsittääkseni Baskervillen koira ilmestyi toisen ja kolmannen Sherlock Holmes -tarinakokoelman välissä hyvityksenä raivostuneille faneille, jotka eivät olleet tyytyväisiä toisen tarinakokoelman loppuun. Kun fanit eivät laantuneet, Arthur Conan Doyle nöyrtyi ja kirjoitti lisää tarinakokoelmia.

Tarinat menevät aina saman kaavan mukaan eivätkä paljoakaan vaadi keskittymistä sillä asioita kerrataa ja väännetään paljon rautalangasta (sopii siis hyvin väsyneelle yötyöläiselle ja meluisaan taukohuoneeseen). Aluksi Sherlock Holmes ja hänen ystävänsä tohtori Watson ovat kahden, kunnes heitä tulee tapaamaan asiakas. Asiakas kertoo pitkän ja polveilevan tarinan ongelmastaan, ja he matkustavat paikan päälle tutkimaan rikospaikkaa. Yleensä tässä vaiheessa Holmes ilmoittaakin jo tietävänsä ratkaisun, mutta yleensä asettaa ansan tai muutoin odottelee, että rikollinen paljastaa itsensä. Rikolliset ovat yleensä hyvin ymmärtäväisiä ja myös ihailevat Sherlock Holmesin nokkeluutta.

Tämä toistuvuus ei haittaa! Tarinat ovat erittäin hyviä ja kekseliäitä: en itse arvannut loppuratkaisua ennen sen paljastamista - tosin tarinoita ei ole rakennettu niin, että se haastaisi lukijan aivotyöhön. Viehätys piilee rikosten kummallisuudessa. Joskus ne ovat enemmänkin arvoituksellisia asioita kuin suoranaisia rikoksia. Keitä ovat uudet naapurit joiden luo vaimo hiipii aina öisin? Miksi mies saa epätavallisen hyväpalkkaisen työn, vain todetakseen eräänä päivänä että kyseinen yritys on yön aikana lopettanut toimintansa?

Sherlock Holmesin ammattitaito on hänen loistavan päättelytaidon ja yksityiskohtia huomaavan katseen ansiota. Vain hattua katselemalla hän saa selville sen omistajan ulkonäön, luonteen ja millaisia ongelmia hänellä on parisuhteessa. Perustellessaan, kuinka päätyy näihin johtopäätöksiin, hän saa ihmiset huokaamaan: "ah, tottakai! Kuinka en sitä itse tajunnut!"
Jos Sherlock Holmes olisi luotu 2000-luvulla, häntä sanottaisiin Gary Stu -hahmoksi (virheetön mieshahmo) ja epäuskottavaksi. Hahmo kuitenkin pyrkii olemaan viihdyttävä, enkä kyllä jaksaisi lukea 30-sivuista novellia salapoliisista, joka kompastelee pöpelikössä ja erehtyy jatkuvasti. Tarinat ovat tohtori Watsonin näkökulmasta kirjoitettuja, ja Sherlock Holmes hänelle kuitenkin muutamaan otteeseen mainitsee: "En minä ole niin taitava kuin annat joskus tarinoissasi ymmärtää."

On suosittu kuvitelma, että Sherlock Holmesilla ja tohtori Watsonilla olisi rakkaussuhde. Lueskelin tarinoita hiukan viittauksia tähän etsien, mutten löytänyt niitä. Toki he ovat hyvin läheisiä, ja Watson on Holmesin ainoa ystävä. Onko kahden miehen hyvin läheinen ystävyys voitu joskus tulkita rakkaussuhteeksi? Minä aikakautena tämä olettamus lähti liikkeelle?

Tarinoista on hauska huomata sille aikakaudelle tyypillisiä asioita. Heidän lähtiessään jonnekin he "ottavat hevosen". He lähettävät toisilleen sähkösanomia. Useat palkkaavat palvelustyttöjä ja opettajataria. Mielenkiintoisinta on, että Sherlock Holmes käyttää kokaiinia. Tuohon aikaan kokaiini ei ollut laitonta eikä sitä ole tutkittu paljoa, mutta tiedettiin sen aiheuttavan addiktiota ja jopa kuoleman. Watson paheksuu syvästi Holmesin kokaiinin käyttöä vedoten jopa sen terveydellisiin haittoihin. Tämä alkoi kiinnostaa lukijoita, sillä kuten mainittua, kokaiinin vaikutuksia ei tunnettu kunnolla. Kun maailmalla lopulta alettiin keskustella kokaiinin kriminalisoinnista, mukaan vedettiin Sherlock Holmes. Holmes myös poltti tupakkaa, mutta paheksui syvästi oopiumia (joka kuitenkin oli sosiaalisesti hyväksyttävä huume).

Hauskaa, että tällaiset itseään toistavat tarinat saavat aikaan valtavasti keskustelua vielä nykypäivänäkin. 2000-luvun peruskoululaiset lukevat Sherlock Holmesia äidinkielentunneilla. Holmesista on tehty todella paljon sovituksia elokuviin ja vielä nykypäivänkin TV:ssä pyörii häneen perustuvat sarja. Olen tyytyväinen, että tartuin tähän yli 1000-sivuiseen yhteisniteeseen. Tauot työpaikoilla sujuvat paljon nopeammin!

(tätä arvostelua kirjoittaessani minulla oli vielä muutama tarina lukematta, mutta muokkaan tätä arvosteluani jos kohtaan viimeisimmistä tarinoista jotain ristiriitaista).

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmesin seikkailut, 2014
Suom. O.E. Juurikorpi
WSOY, 1099 s.

9.12.14

10 hyvää kirjaa, jotka lukee päivässä

Listasin teille kymmenen kirjaa, jotka ovat nopeasti luettavia. Täydellisiä siis esimerkiksi automatkoille! Kriteerini listaan ovat se, että pidän kirjasta ja se on alle 300-sivuinen. Kirjat eivät muutoin ole missään kummoisessa järjestyksessä.


8.12.14

Mukana haasteessa: kirjailijat aasta ööhön

Samantha-lin.comissa on haaste "Authors A to Z", jonka olen suomentanut nimelle "Kirjailijat aasta ööhön". Aikaa on koko vuosi 2015. Tarkoituksena on kerätä aakkosia lukemien kirjojen kirjailijoiden sukunimien perusteella. Suomalaisena otan mukaan myös kirjaimet Å, Ä ja Ö.

Säännöt


  • Aikaa on 1.1. - 31.12.2015
  • Lue kirjoja, ja kerää kirjailijoiden sukunimistä kirjaimia.
  • Vain sukunimi sallitaan
  • Kirja saa edustaa mitä tahansa genreä, eikä ole väliä onko se e-kirja, äänikirja vai fyysinen kopio.
  • Saa yhdistää muihin haasteisiin.

4.12.14

[Merkiste kalenteriin] Stephen King: Herääminen

Päivämäärä: 6.1.2015

Uskallatko ummistaa silmäsi?
Riipivä romaani riippuvuudesta, fanatismista ja tuonpuoleisesta vie vääjäämättä kohti pelottavinta loppuratkaisua, mitä King on ikinä kirjoittanut.
Jamie-pojalla ja pikkukaupungin uudella pastorilla on salainen leikki: tinasotilaat. Idylli kuitenkin rikkoutuu kun pastorin elämä saa yhtäkkiä kauhistuttavan täyskäänteen ja hänet karkotetaan kaupungista. Vuosikymmeniä myöhemmin Jamie kohtaa pastorin uudelleen. Karismaattisesta miehestä on tullut kyseenalaisia keinoja käyttävä ihmeparantaja, herättäjä. Hän lupaa auttaa huonossa jamassa olevaa Jamiea, kunhan Jamie suostuu paholaistakin pirullisempaan sopimukseen.
Stephen Kingin teos Revival ilmestyi 11. marraskuuta 2014, ja ensi vuoden alussa sen suomennos Herääminen julkaistaan. Teos on saanut Goodreadsissa arvosanan 3,85/5 (arvostelijoita 7500). Voimme siis luottaa siihen, että saamme tuttua Kingiä. Monet arvostelijat kertovat saaneensa painajaisunia tästä tarinasta ja kirjaa lukiessa tuntevat olonsa hermostuneiksi. Hyvällä tavalla!

10 hyvää sarjakuvaa

Ihmisten pitäisi lukea enemmän sarjakuvia. Haluan siis suositella kymmenen hyvää sarjakuvaa, joille kannattaa antaa mahdollisuus! Nämä sarjakuvat ovat aloittelijoille hyviä, sillä ne ovat helposti luettavia ja todella viihdyttäviä. Lapset eivät ole näiden kohdeyleisö.

Sarjakuvat eivät ole parhaus-järjestyksessä. Klikkaa linkkiä lukeakseni listan! Jos juonikuvaus on englanniksi, sarjakuvaa ei ole suomennettu (kaikki kuitenkin pystyy löytämään Suomesta, pääsääntöisesti Fantasiapeleistä tai Adlibriksestä).


3.12.14

Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haaste: Mukana ollaan!

Anna minun lukea enemmän -blogissa on julistettu haaste, joka päättyy joulukuussa 2015. Tarkoituksena on lukea pohjoismaalaista kirjallisuutta. Osallistun haasteeseen, koska olen hyvin ylpeä pohjoismaalaisuudestani ja rakastan luontoamme ja kulttuuriamme. Valitettavasti en kuitenkaan lue tarpeeksi pohjoismaalaista kirjallisuutta (pahus vieköön Yhdysvallat ja heidän viekotteleva kirjallisuutensa!). Olisi myös hauska vertailla eri Pohjoismaiden kirjallisuutta ja huomata niiden suurimmat eroavaisuudet ja samankaltaisuudet. Ennakko-oletukseni nimittäin on, että Suomesta löytyy melankolisimmat kirjat ja Ruotsista lähestulkoon vain dekkareita. Katsotaan miten käy!

Yläpuolella olevaa banneria klikkaamalla pääsee seuraamaan haaste-sivuani.

Selailin Goodreads-tilini to-read-listaa löytääkseni sieltä pohjoismaalaista kirjallisuutta. Valitettavasti sieltä löytyy vain Johanna Sinisalon Sankarit! Täytyy ryhdistäytyä!

Vinkki Goodreadsin käyttäjille: Tsekatkaa tämä lista!

Kate Beaton: Hark! A Vagrant

Hark! A Vagrant is an uproarious romp through history and literature seen through the sharp, contemporary lens of New Yorker cartoonist and comics-sensation Kate Beaton. No era or tome emerges unscathed as Beaton rightly skewers the Western world's revolutionaries, leaders, sycophants, and suffragists while equally honing her wit on the hapless heroes, heroines, and villains of the best-loved fiction.
Kenelle? Historiasta kiinnostuneille.

Luin Kate Beatonin Hark! A Vagrant -sarjakuvia hänen kotisivuiltaan kunnes päätin tukea piirtäjää ostamalla hänen sarjakuva-albuminsa. Päätös oli loistava. Ongelmaksi muodostui, kuinka luen tätä työpaikan tauoilla käkättämättä ääneen?

Kate Beaton on kanadalainen ja hänellä on yliopistotutkinto historiasta. Luennoilla hän piirteli paljon vihkojensa reunoihin ja päätti tehdä sarjakuvien piirtämisestä itselleen ammatin työskenteltyään hetken museossa. Hänen sarjakuvansa ovat humoristisia ja käsittelevät historian eri hahmoja, erityisesti kuninkaallisia. Suosikkini albumissa on neiti Etsivä -sarjakuvat, jossa Beaton on tarkastellut kirjan kantta ja piirtänyt sarjakuvan siitä, millaisen hauskan tarinan hän kuvittelee kirjan sisältävän.
(C): Kate Beaton, Hark! A Vagrant
Piirtotyyli on luonnosmainen ja puhekuplat on tekstattu käsin. Tämä on täydellinen tyyli Beatonin humoristisille sarjakuville, sillä luonnosmainen jälki näyttää samalla sekä ammattimaiselta sekä yhtä hupsulta kuin sarjakuvien huumorikin. Uskallan väittää, että piirtotyyli ei tule pelottamaan tiehensä niitä, jotka ovat tottuneet lukemaan vain Aku Ankkojen kaltaisia sarjakuvia.

Sarjakuvien lopussa on aina kertomus, mistä piirtäjä sai inspiraation kyseiseen strippiin. Ne ovat yleensä melko opettavaisia; tiesittekö että Jules Verne kirjoitti fanipostia Edgar Allan Poelle? Hark! A Vagrant -albumista löytyy faktoja joita meille ei koulussa opetettu.
(C): Kate Beaton, Hark! A Vagrant
Suosittelen lämpimästi lukemaan Hark! A Vagrantit netistä, jos ei ole mahdollisuutta ostaa albumia omakseen (Suomessa albumia toimittaa ainoastaan Adlibris). Se on viihdyttävä, toimii valtavana inspiraationa sarjakuvapiirtäjäksi haluaville (krhm!) ja samalla oppii jotain uutta! Hauskaa!

Sarjakuvissa ei välttämättä ole mitään punch linea. Vitsi perustuu hahmojen hupsuuteen ja jopa heidän elämänsä järjettömyyteen. Beaton onnistuu välittämään vitsit hyvin vain kolmessa ruudussa. Jos historia ei kiinnosta, albumista löytyy myös muuta, kuten aiemmin mainitsemani Neiti Etsivät.

Kate Beaton: Hark! A Vagrant
Drawn and Quarterly, 168 s.
Hark! A Vagrant

1.12.14

10 aihetta, josta haluan lukea nonfiction-kirjan

Ajattelin tehdä listauksen aiheista, joista haluan lukea tietokirjallisuutta. Vaikka luen enimmäkseen fiktiota, on tiettyjä aiheita joista saatan vain ahmia tietoa koko päivän. Osaan siis paljon turhaa nippelitietoa. Opin parhaiten, kun ymmärrän logiikan asioiden takana.
  1. Myers-Briggsin tyyppi-indikaattori. Sain testistä tulokseksi INTP. Minua kiinnostaa lukea, kuinka tämä tyyppi-indikaattori on kehitetty, kuinka sitä voidaan hyödyntää ja kuka on mies tämän teorian takana. Minua kiinnostaa myös lukea lisää omasta tyypistäni. Kiinnostava kirja: ??
  2. Alue 51. Rakastan salaliittoteorioita, ja alueesta 51 niitä vilisee valtavasti. Haluan tutustua tähän mysteeriseen alueeseen. Kiinnostava kirja: ??
  3. Jonestown. Olen kuunnellut surullisenkuuluisan nauhun, lukenut pätkiä muutamista kirjoista ja katsonut lukuisia dokumentteja. Jonestown ja Jim Jones on minusta valtavan mielenkiintoinen aihe. Haluan yrittää ymmärtää, mitä Jim Jonesin päässä liikkui. Haluan tietää, luuliko hän tehneensä oikein, ymmärsikö hän todella mitä hänen ympärillään tapahtui, ja kuinka hän sai yli 1000 amerikkalaista mukaan lahkoonsa. Kiinnostava kirja: Julia Scheeres: A Thousand Lives: The Untold Story of Jonestown
  4. Sisustaminen. Olen huono sisustamaan, ja olen pahoillani etten talouskoulu-aikoina mahtunut feng shui -kurssille. Sisustuksella kuitenkin on valtava vaikutus viihtyvyyteen, ja haluaisin oppia esimerkiksi värien psykologiasta. Kiinnostava kirja: Shannon Fricke: Väreillä kodikasta
  5. The Station Nightclub fire. Toivon etteivät ihmiset ymmärrä minua väärin kun luettelen jälleen kirjan tapahtumasta, joka vaati satoja ihmishenkiä. Minua kiinnostaa kuitenkin lukea tästä yökerhon tulipalosta, mutten mediasta. Kiinnostava kirja: John Barylick: Killer Show
  6. Kissojen käyttäytyminen. Olen elänyt koko nuoruuteni koirien parissa, ja ensimmäiset tutustumani kissat ovat omani. Toisella on raivostuttava huonekalujen raapimis-vietti, josta tulisi päästä eroon. Haluaisin muutoinkin lukea kissojen käyttäytymisestä, esimerkiksi mistä tunnistaa sairaudet, mitä tietyt eleet tarkoittavat ja kuinka helpottaa kissan ahdistusta (eroahdistus, matkustaminen, uusi paikka...) Kiinnostava kirja: Roger Tabor: Ymmärrä kissaasi
  7. Valokuvaus. Vuoden 2014 alussa aloin todella opiskelemaan valokuvauksen teoriaa, mutta pienen tauon jälkeen ehdin unohtaa jo kaiken. Minua kiinnostaisi kerrata valokuvauksen teoriaa jonkin teoksen avulla. Kiinnostava kirja: Kevin Meredith: Hot Shots.
  8. Tarinankerronta. Perustelen tämän yhdessä kohta numero yhdeksän kanssa. Kiinnostava kirja: Anne Leinonen (toim.): Kirjoita kosmos: Opas spekulatiivisen fiktion kirjoittamiseen.
  9. Sarjakuvien tekeminen. Sarjakuva-albumin julkaiseminen on yksi haaveistani. Olen intohimoinen tarinankertoja ja olen hyvin pahoillani, että olen muuttunut töideni suhteen niin kriittiseksi, etten ole piirtänyt sarjakuvia moneen vuoteen. Haluan saada inspiraatiota ja rohkaisua jostain teoksesta, oppien samalla mestareista. Kiinnostava kirja: Scott McCloud: Making Comics: Storytelling Secrets of Comics, Mangta and Graphic Novels.
  10. Opiskelutekniikat. Tarkoituksenani on hakea vielä kouluihin. Ongelmani on lukion surkea päättötodistus, joka johtuu osaksi myös surkeasta opiskelutekniikastani. Kuinka he sen oikein tekevät!? Kiinnostava kirja: ??