3.3.15

Kobo Aura

Olen jo pitkään harkinnut lukulaitteen hankkimista e-kirjoja varten. Aiemmin olen käyttänyt Samsungin tablettiani ja siihen ladattavaa Aldiko-ohjelmaa. Rakastuin e-kirjoihin täysin: nyt matkalle lähtiessä ei tarvitse tunkea paksuja pokkareita reppuun ja miettiä, riittävätkö nämä varmasti. E-kirjat ovat halvempia kuin fyysiset kirjat ja - vaikka kirjat ovatkin maailman paras sisustuselementti - tavaran määrä vähenee huomattavasti kun kirjat ovat sähköisessä muodossa.

Tabletilla lukeminen oli kuitenkin melko epäergonomista, sillä se on melko painava (ei voi pitää vain yhden käden varassa) ja pitkä suorakulmio, joten piteleminen ei tunnu hyvältä pitkän ajan jälkeen (tabletit ovat enemmänkin tarkoitettu pöydällä pidettäväksi). Päätin siis alkaa etsimään itselleni uutta lukulaitetta. Markkinoilla on vaikka ja minkälaista, mutta valitettavasti Suomessa valikoima on minimissä. Lopulta kuitenkin päädyin laitteeseen nimeltä Kobo Aura.
Huomaathan, että tämä arvio tuo vain asiakas-näkökulmaa, eikä siis ole mainos. En ole käyttänyt muita lukulaitteita, joten en voi verrata tätä muihin.

Aluksi lunttailen hiukan teknisiä tietoja. Kyseessä on pieni laite. Sen näyttö on 6-tuumainen ja se ei tue värejä. Se painaa vain 174 grammaa. Muistia on neljä gigaa, ja kaveriksi voi hankkia micro sd -kortin. Tuetut tiedostomuodot ovat .epub, .pdf, .mobi, .jpeg, .gif, .png, .tiff, .txt, .html, .xhtml, .rtf, .cbz ja .cbr. Eli äänikirjoja tämä laite ei tue.

Ominaisuuksia

Kobon etusivulla näkyy kesken olevat ja uudet kirjat, sekä tilastoja. Kun lukulaite otetaan käyttöön, siinä on myös käyttöohjeet, jotka itse olen ne luettuani piilottanut näkyvistä. Kobo on englanniksi, mutta asetuksia lukuunottamatta tekstiä on hyvin vähän itse laitteessa. Tämä keskittyy vain ja ainoastaan kirjojen lukemiseen.

Kun lukulaite laitetaan nukkumaan tai pois päältä, sen näytönsäästäjänä leijuu kesken olevasi kirjan kansikuva ja kuinka monta prosenttia sitä on luettu.

Kirja pitää lukua lukemistasi kirjoista ja kuinka monta tuntia olet lukenut. Lisäksi se laskee sivujen kääntämisen määrän, kuinka monta minuuttia luet keskimäärin yhdeltä istumalta ja monta sivua luet minuutissa. Nämä statiikat ovat hyvin mielenkiintoisia!
Mukana on myös palkintoja, saat leiman esimerkiksi kun liität tunnuksesi Facebookiin tai kun olet lukenut tietyn ajan. Luultavasti palkintojen tarkoitus on saada lukija kokeilemaan kaikkia ominaisuuksia.

Kobolla on oma virtuaalinen kirjakauppa, johon pääsee käsiksi wifin avulla. En kuitenkaan kauppaa ole vielä käyttänyt.

Kobo ylvästelee akun kestävän muutaman kuukauden yhdellä latauksella. Se vaikuttaa olevan totta, jos wifiä ei pidä turhaan päällä ja pitää taustavalon sopivalla tasolla.

Ergonomia

Lukulaite käyttää erilaista näyttöteknologiaa kuin puhelimet. Sen taustavalo ei valaise kasvoja, joten se ei rasita silmiä. Lisäksi teksti näyttää olevan kuin näytön päällä, eikä valon seassa joten ruudun pitkään tuijottelu ei aiheuta sitä, että valo näyttäisi syövän tekstin.

Kuten mainittua, laite on hyvin kevyt. Se on myös pieni kooltaan, ja sen piteleminen on helppoa. Voit pitää laitetta vaikka yhdellä kädellä, eikä se silti väsytä kättä.

Tiedostojen lataaminen

On useita keinoja hankkia kirjoja Koboon. Voit ostaa ne Kobon kautta sen omasta kirjakaupasta. Voit myös usb-johdon avulla liittää sen tietokoneeseen, ja käyttää jotain useista ilmaisohjelmista. Tiedostojen siirtäminen on melko samanlaista kuin mp3-soittimien kanssa: raahaat tiedostot ohjelmaan (esim. Calibre, Adobe Digital Editions tai Kobon oma ohjelma), ja synkronoit ne sitten laitteeseen. En ole kohdannut tässä mitään ongelmia ja se on helppoa oppia.

Kirjojen lukeminen

Kirjojen lukeminen Kobo Auralla on ihanaa! Voit itse määrätä, mitä fonttia käytetään, kuinka suuri riviväli ja sivun marginaalit ovat. Voit määrätä myös sivujen vaihtamisen tyylin. Haluatko hipaista sivua reunasta vai ylhäältä? Päätä itse. Kobo on ottanut huomioon myös dysleksikot.

Kobolla voit korostaa haluamiasi pätkiä tekstistä. Näitä voi käyttää esimerkiksi sanan tarkistamiseen sanakirjasta. Voit myös lukea netistä enemmän jostakusta hahmosta tai kirjasta (ominaisuus, jota käsittääkseni ei ole muissa Kobon laitteissa). Alleviivaaminen on kuitenkin hankalaa näytön viiveen vuoksi.

Sarjakuvien lukeminen

Kobolla voit lukea myös sarjakuvia. Harmi vain, että näyttö on harmaasävyinen ja hyvin pieni, Värilliset sarjakuvat siis muuttuvat harmaaksi mössöksi ja fontti voi olla liian pientä. Pidä siis huoli, että valitsemasi sarjakuva voi näyttää hyvältä tällaisella näytöllä. Lukeminen ei toki ole mikään iso ongelma, se vain vaatii paljon totuttelua eikä ole niin miellyttävä kokemus kuin kirjojen lukeminen.

Loppujen lopuksi...

Kobo Aura on ihana! Se on luotettava, keskittyy olennaiseen ja pienen koon ansiosta sitä on helppo pitää mukana (mahtuu vaikka isoon takintaskuun). Toki teknologia on niin uusi, että siinä on jotain pieniä hikkoja (kuten harmaasävyt ja näytön hitaus).

Kobo Aura on kallishko ja sitä ei saa Suomesta. Se maksaa noin 150 euroa ja hankin omani Verkkokauppa.comin kautta. Myös Pixmania.fi toimittaa Kobo Auroja ja sille suojakansia. Verkkokaupalla meni 8 päivää laitteen toimittamiseen (luultavasti vähemmän, jos asuisin Helsingissä).

Suosittelen e-kirjojen lukulaitteita kyllä kaikille, ja erityisesti Kobo-tuotemerkkiä.

1 kommentti:

  1. Do you need free Twitter Followers?
    Did you know you can get these ON AUTOPILOT AND TOTALLY FOR FREE by registering on Like 4 Like?

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.