13.3.15

Julia Scheeres: A Thousand Lives: The Untold Story of Hope, Deception, and Survival at Jonestown

In 1954, a past or named Jim Jones opened a church in Indianapolis called Peoples Temple Full Gospel Church. He was a charismatic preacher with idealistic beliefs, and he quickly filled his pews with an audience eager to hear his sermons on social justice. As Jones’s behavior became erratic and his message more ominous, his followers leaned on each other to recapture the sense of equality that had drawn them to his church. But even as the congregation thrived, Jones made it increasingly difficult for members to leave. By the time Jones moved his congregation to a remote jungle in Guyana and the U.S. government began to investigate allegations of abuse and false imprisonment in Jonestown, it was too late.

A Thousand Lives is the story of Jonestown as it has never been told. New York Times bestselling author Julia Scheeres drew from tens of thousands of recently declassified FBI documents and audiotapes, as well as rare videos and interviews, to piece together an unprecedented and compelling history of the doomed camp, focusing on the people who lived there.

The people who built Jonestown wanted to forge a better life for themselves and their children. In South America, however, they found themselves trapped in Jonestown and cut off from the outside world as their leader goaded them toward committing “revolutionary suicide” and deprived them of food, sleep, and hope. Vividly written and impossible to forget, A Thousand Lives is a story of blind loyalty and daring escapes, of corrupted ideals and senseless, haunting loss.
Jälleen yksi kirja, jonka laitan tragedioita maailmalta -tagin alle.

Tapahtuma-aika: vuodet 1953-1978
Paikka: Indiana, Yhdysvallat & Jonestown, Guyana
Mitä tapahtui?: Kerättyään itselleen tuhat-päisen kannatusjoukon pastori Jim Jones siirsi kirkkonsa itse rakennettuun kylään, Jonestowniin. 18.11.1978 Jones massamurhasi koko kylän pakottamalla heidät juomaan syanidia.

Kirjan näkökulma: Kansan temppeli (engl. People's temple) oli selvästi kultti, mutta se oli aikansa ainoa kirkko joka hyväksyi kaikki jäsenet rotuun katsomatta. Kirjailija ottaa näkökulmakseen jäsenet, jotka etsivät itselleen uskoa ja kuinka he lopulta löysivät Jim Jonesin, kuinka he suhtautuivat Jonesin aikeisiin tehdä massa-itsemurha ja kuinka heidät manipuloitiin ja kiristettiin pysymään Jonestownissa. Täten Scheeres ei missään vaiheessa viittaa Kansan temppeliin kulttina.

Tutustuin Jonestown-aiheeseen vuosi sitten, ja sen psykologinen puoli kiehtoi minua valtavasti. Kuinka yksi mies onnistui manipuloimaan tuhat ihmistä jopa "itsemurhaan" saakka? Selailin useita Jonestownista kertovia kirjoja, mutta tämä on ensimmäinen ja ainoa jonka olen lukenut kannesta kanteen. Ja olen iloinen valitessani juuri tämän kirjan, sillä se vastaa kysymykseeni täydellisesti. Kirja kuvaa keinoja, joita Jones käytti manipuloidessaan ihmisiä ja kuinka hän pystyi lukemaan ihmisiä täydellisesti saadakseen puolelleen ne, jotka eivät ole muualle tervetulleita.

Kirja kuvaa aikajanallisesti kirkon syntyä ja nousua. Jones oli jo pienenä hyvin uskonnollinen ja saarnasi teini-ikäisenä kadulla. Hän aloitti kirkkonsa siis tyhjästä, keräten kasaan uskollisia jäseniä jotka auttoivat häntä ihmeparantamisien ja muiden stunttien järjestämiseen. Jones lavasti itseensä kohdistuvat salamurha-iskut ja vihapostit, jotta voi näyttäytyä kirkon edessä uhrautuvaisena ja periksiantamattomana johtajana. Muistan lukeneeni muusta lähteestä, että Jones kuvitteli olevansa Stalinin reinkarnaatio ja ihannoi suuresti sosialistia johtajia.

"Lenin died with a bullet in his body, and someday, so will I." - Jim Jones

Kirkko kasvoi. Jones joutui hankaluuksiin lain kanssa, ja siirsi kirkkonsa Guyanaan. Sinne jäsenet rakensivat yhdessä sosialistisen yhteisön, Jonestownin. Jonesille oli tärkeää, että mahdollisimman moni muuttaisi Jonestowniin, ja kukaan ei pääsisi pois. Kun joku kyseenalaisti Jonesin johtajuuden ja halusi lähteä, Jones saattoi pitää heitä kahlittuna tai pakottaa itselleen lasten huoltajuuden, jolloin jäsenet joutuvat jäämään ollakseen perhettään lähellä.

Jonestownissa äänitettiin paljon, esimerkiksi saarnat, opetus, päätökset rankaisuista... ja viimeinen yö, jolloin Jones keräsi kokoon kaikki ihmiset ja pakotti heidät juomaan syanidia. Ensin lapset, jotta vanhemmille ei jäisi enää syytä elää ja he olisivat vapaaehtoisempia. He jotka eivät suostuneet, kuristettiin tai ammuttiin. Vain muutama pääsi pakoon.

Jonestown on erittäin mielenkiintoinen ja surullinen tarina manipulaation voimasta. Jonestownista on olemassa monituisia kirjoja, joista jokaisella on erilainen näkökulma. Yksi on jäsenen kirjoittama, toinen mahdollisimman kattava (ehkä omaan makuuni liiankin), ja Julia Scheeresin, joka esittelee jäsenten näkökulmaa. Tiivistelmäni käsitteli lähinnä peruskohdat, mutta sieltä jäi pois paljon uskomattomia tarinoita ja yhteenottoja Jonesin kanssa.

Suosittelen tätä Scheeresin kirjaa heille, jotka eivät Jonestownia tunne. Tästä oppii kaikki riittävimmät asiat. Se ei uppoa Jonesin lapsuuteen tai muuhun irrallisiin asioihin. T'ämä kirja kunnioittaa kaikkia Jonestownin uhreja käsitellen heidän tilannettaan asiallisesti ja syyllistämättä.

Kirjan ensimmäiset 100 sivua voi lukea ilmaiseksi tästä linkistä.

Julia Scheeres: A Thousand Lives: The Untold Story of Hope, Deception, and Survival at Jonestown, 2011
Free Press, 307 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.