21.1.15

Susan Hill: The Woman in Black

Proud and solitary, Eel Marsh House surveys the windswept reaches of the salt marshes beyond Nine Lives Causeway. Arthur Kipps, a junior solicitor, is summoned to attend the funeral Mrs Alice Drablow, the house's sole inhabitant, unaware of the tragic secrets which lie hidden behind the shuttered windows. It is not until he glimpses a wasted young woman, dressed all in black, at the funeral, that a creeping sense of unease begins to take hold, a feeling deepened by the reluctance of the locals to talk of the woman in black -- and her terrible purpose.
Jos innostut lukea tämä kirja johtuu samannimisestä elokuvasta vuodelta 2012, voit joutua pettymään. Elokuva on nimittäin suurennellut kirjan juonta todella paljon. Jos kuitenkin etsit kirjalta tunnelmallista kummitustarinaa, tämä on loistava.

Kirja luottaakin lähes tulkoon vain tuohon tunnelmaan. Juoni liikkuu erittäin hitaasti, jos sitä nyt on lainkaan. Seuraamme vain Arthur Kippsin työtä kummittelevassa kartanossa, jossa hänen täytyy käydä läpi talon kuolleen omistajan papereita. Juonen kannalta minä - hyvin juonikeskeinen lukija - jopa kyllästyin enkä varmaan olisi lukenut tätä loppuun ellei kirjassa olisi vain 200 sivua.

Kuitenkin tunnelma on luotu ammattitaidolla, jota näkee vain harvoin. Kirja on siis parhaimmillaan, kun sitä lukee yöllä väsyneenä juuri ennen nukkumaanmenoa. Kun kummitteleva nainen ilmestyy Arthurille jopa naisen omiin hautajaisiin, tulet vakuuttuneeksi että nainen seisoo makuuhuoneesi ovella. Tunnelma on rakennettu niin hyvin! Kun taas jos luet tätä analyyttisesti ja etsien juonta, tulet pettymään.

200-sivuisesta kirjasta täynnä tunnelman luontia on hyvin vaikea keksiä sanottavaa. Tämä kuitenkin oli hyvin mukavan perinteinen kauhutarina.

Susan Hill: The Woman in Black, 1983
Profile Books, 216 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.