Halusin järjestelyyn hiukan vaihtelua tavalliseen aakkosjärjestykseen, ja tehdä lukemisen löytämisestä helpompaa. Täten kirjojen järjestäminen genreittäin on minulle luonnollisinta - yleensä nimittäin minun tekee mieli lukea jotain tiettyä genreä. Lisäksi minua kiehtoo ajatus, että kirjat voisivat olla vierekkäin toisten samanhenkisten kirjojen kanssa.
Suosikki-kirjani saavat oman hyllyn. Yksi syy on se, että ylähyllyllä ne ovat varmimmassa turvassa kissalta...
Tiedän että olen hyvin järjestelmällinen ihminen, mutta ehkä tämä on jo liikaa...
Tein huolellisen listan kirjoistani, ja Goodreadsia apunani käyttäen kategorioin ne eri genreihin. Mikä on hyvin turhauttavaa, jos jotain genreä edustaa vain yksi kirja. Tai jos kirja mahtuu useaan genreen? Sen lisäksi pitää ottaa huomioon, että romantiikka-genre ei voi olla kauhun vieressä!
Minun piti siirrellä ja sovitella kirjoja listaan kauan, ennen kuin olin tyytyväinen lopputulokseen.
Fiktion järjestys
Onneksi olen melko suppea genrejen suhteen. Päädyin tähän genre-järjestykseen:Rikos
Mysteeri
Kauhu
Kauhu/Zombiet
Fantasia
Scifi
Dystopia
Dystopia / Kuolettavat pelit
Historialliset
Realistinen
Draama
Romantiikka
Huumori
Genret soljuvat hyvin yksiin. Aloitamme jännittävästä rikoskirjallisuudesta, joka huipentuu kauhuun. Pelottavien zombie-kirjojen kautta päädymme kätevästi fantasiaan ja scifiin, johon sopii hyvin dystopiat. Minua kiehtoo hyvin paljon kuolettavat pelit teemana (esimerkiksi Nälkäpelit), joten se saa oman ryhmänsä. Seuraavaksi tulee historiallinen kirjallisuus. Tämän jälkeen tulee ns. jämät, eli genrejä joista omistan lähinnä vain yhden kirjan. Realistinen, draama, romantiikka ja huumori. En halua että välissä on yhden kirjojen genret, joten ne pääsevät loppuun. Sitä paitsi nämä viimeiset ovat tosiaan genreä, joita en lue usein, joten minua ei haittaa vaikka ne pääsevät alimmille hyllyille.
Näiden ryhmien sisällä laitan kirjat aakkosjärjestykseen kirjailijan sukunimen mukaan.
Oman hyllynsä saavat sarjakuvat ja suosikki-kirjani. Sarjakuvat ovat aakkosjärjestyksessä, sillä tykkään keräillä kokonaisia sarjoja ja ne erottuvat hyvin muiden seasta ja täten löytäminen on helppoa. Myös suosikki-kirjani ovat aakkosjärjestyksessä, sillä niitä ei ole kovin paljon.
Tietokirjallisuuden järjestys
Haluan laittaa nämäkin aiheen mukaan. Tietokirjallisuutta minulla on onnettoman vähän, eikä avokin kirjat paljoa auta hyllyjen täyttämisessä. Toisesta kirjahyllystä tulee siis hyvin tyhjä, mutta toisaalta tarvitsen myös säilytystilaa esimerkiksi tärkeille papereilleni.Tietokirjallisuuden suhteen sain kokoon seuraavat genret:
Taide
Elämäkerrat ja muistelmat
Historia
Käsityöt
How to
Runous
Psykologia
Ympäristö
Kielet ja kulttuuri
Tietotekniikka
Tähtitiede
Elokuvat
Eläimet
Viittomakieli?
Tähän väliin sanottakoon, että ruoka-aiheiset kirjat ovat keittiössä.
En ole enää viittomakieli-alalla, joten en tiedä haenko siihen liittyvät kirjat tähän hyllyyni (ehkä sitten pitkäaikaisempaan asuntoon). Haen, jos saan töitä alalta.
Koska tietokirjoja on hyvin vähän, ne menevät kaikki samalle hyllylle. Taide saa oman hyllynsä, sillä niiden kanssa ovat omat piirustusvälineeni. Omalle hyllylle menee myös historia, koska sen vieressä avokin panssarivaunu-pienoismalli tulee näyttämään komealta.
Nyt vain pitäisi hankkia koriste-esineitä täyttämään tyhjiä aukkoja!
Muita ideoita kirjahyllyn järjestämiseen
Jos jotakuta kiinnostaa alkaa siistimään kirjahyllyään ja antamaan sille uutta ilmettä, tässä muutama idea:Aakkosjärjestys. Klassinen tapa ja sopii parhaiten heille, joilla ei ole paljoa kirjoja tai jos kirjat ovat hyvin samankaltaisia. Miksi muuttaa hyväksi koettua ja perinteikästä tapaa?
Värikoodaus. Henkilökohtaisesti en pidä tästä, sillä kirjoja on hyvin hankala tuolloin löytää. Pahinta ovat kirjahyllyt, jotka ovat käännetty väärinpäin, jolloin kirjojen selät ovat takaseinään pitkin ja valkoiset sivut huoneeseen. Kuinka tuosta löytää oikean kirjan? Tämä sopii heille, jotka haluavat harmonian sisustukseen ja jotka eivät lue kirjoja uudestaan kovin usein.
Hankintajärjestys. Tekisin tämän, jos muistaisin kirjojeni hankintajärjestyksen. Hankkisin kaikki lapsuuden kirjani ja laittaisin ne hyllyihin siinä järjestyksessä, jolloin ne hankin. Se olisi kuin päiväkirja ja siitä kuvastaisi kasvuni aikuiseksi, muotivillitykset, aika jolloin uskaltauduin lukemaan kirjoja englanniksi...
Kirjojen jakaminen eri huoneisiin. Keittiöön keittokirjat, makuuhuoneeseen iltalukemiset, työhuoneeseen alan kirjallisuus... Kirjat ovat tuolloin aina käden ulottuvilla juuri siellä missä niitä tarvitaan. Tekisin tämän mielelläni, jos asuisin isommassa asunnossa. Kirjahyllyjä kaikkialle!
Tuoman fiiliksen mukaan. Suurin osa kirjoista pitäisi tuolloin olla luettu. Tämä sopii fiilis-lukijoille, jotka halutessaan esimerkiksi jotain pelottavaa löytävät kirjan nopeasti. Myös koskettavat, tylsät (alahyllylle :D), nauruhermoja kutkuttavat jne.