27.12.14

Vuosi 2014 kirjoin

Vuonna 2014 luin yhteensä 57 kirjaa ja sarjakuvaa. En ole koskaan ennen lukenut niin monta kirjaa ja sivua vuoden aikana, vaikka se on vain neljä kirjaa enemmän kuin vuonna 2013. Syy tähän voi olla opiskelujen loppuminen. Olen istunut koulun penkillä vuodesta 1997 lähtien, ja saatuani keväällä ammattikorkeakoulututkinnon minun ei tarvitse enää keskittyä tenttikirjoihin (mikä on harmi, sillä yritin hakea uuteen kouluun tälle syksylle...).

Vuoden 2014 genret
Yllätyksiä? Ei lainkaan. Luin eniten fantasiaa, scifiä ja kauhua. Vuoden 2014 aikana en juurikaan poikennut mukavuusalueeni ulkopuolelle, ellei lasketa yhtä hengellistä kirjaa (josta en lopulta pitänyt lainkaan). 12 romantiikka-kirjaa on pieni omituisuus kirjoissa, sillä en lue esimerkiksi harlekiinejä lainkaan. Luin vain yhden kirjan, jossa parisuhde oli juonen keskiössä. (nämä genret olen poiminut Goodreadsista).

Kirjailijoiden sukupuolen jakaantuminen
Tämä kuitenkin oli minulle suuri yllätys, vaikka tarkemmin ajateltuna tämä käy järkeen. Luin huomattavasti enemmän mieskirjallisuutta. Olin aivan varma, että luen enemmän naisia, tai edes molempia tasaväkisesti. Kuitenkin suosimani tyylilaji on kauhu, scifi ja fantasia, joka on selvästi mieskirjailijoiden suosima laji. Välttelen tietoisesti naiskirjailijoille tyypillistä genreä, romantiikkaa, erotiikkaa ja kasvutarinoita. Myös sarjakuvien käsikirjoittajat ovat yleensä miehiä.

Kirjailijat, joiden teoksia luin ensimmäisen kerran vuonna 2014
Tutustuin vuoden 2014 aikana 40 uuteen kirjailijaan. En ole kovin kirjailija-uskollinen, ellei Johanna Sinisaloa lueta mukaan, joten tutustun mielelläni uusiin kirjailijoihin ja ehdin lukea uusia tuttavuuksia paljon. Alla olevassa taulukossa kirjailijat on asetettu aakkosjärjestykseen sukunimen mukaan.


Vuonna 2014 luetut top 10

Näiden asettaminen järjestykseen oli todella hankalaa, mutta päädyin tällaiseen järjestykseen:
 1. Stephen King: The Long Walk
 2. Arthur Golden: Geishan muistelmat
 3. Johanna Sinisalo: Auringon ydin
 4. Neil Patrick Harris: Neil Patrick Harris: Choose your own autobiography
 5. Sarah Lotz: Kolme
 6. Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun
 7. Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
 8. Piper Kerman: Orange is the new black - vuosi vankilassa
 9. Peter Clines: 14
 10. Neal Shusterman: Unwind

Blogista

Vuosi 2014

Aloitin tämän blogin pitämisen 23. elokuuta tänä vuonna. Syy blogin perustamiseen on Ernest Clinen Ready Player One -kirja, jonka luettani tajusin, kuinka paljon minulla on asiaa kyseisestä kirjasta. Minulla ei ole paljoa lukevia kavereita, enkä halua kirjoittaa kirja-arvosteluja englanniksi (vaikka puhun englantia hyvin, tunteiden ilmaiseminen sillä kielellä tuntuu hiukan kankealta). Siksi perustin tämän. Elokuu-lokakuun välissä poistin tämän blogin monta kertaa, palauttaen aina takaisin.

Blogin suurin tavoite on innostaa ihmisiä lukemaan kirjoja. Siksi täällä on listoja, artikkeleita ja sokkotreffit -osio: haluan helpottaa uusien kirjojen löytämistä.

En huutele tästä blogista paljoa. Ihmiset löytävät tämän blogin omalla ajallaan ilman mainostustani. Lukijakuntani on pieni, ja se sopii minulle erittäin hyvin.

Vuosi 2015

Vuonna 2015 minulla on meneillään kolme haastetta, joiden linkit löytyvät ylhäällä olevasta menusta. Kaksi niistä on jo käynnissä, enkä malta odottaa, että pääsen aloittamaan kolmannen, jossa kerätään kaikki aakkoset kirjailijoiden sukunimistä. Olen tehnyt paljon suunnitelmia ja aikataulutusta haasteiden onnistumiseksi, mutta en aio ottaa niistä paineita - itseänihän varten minä niitä suoritan.

4 kommenttia:

 1. Otan varmaan tästä bloggauksesta hieman vaikutteita omaan vuosikoosteeseeni, koska tässä oli hyviä ideoita. Toivottavasti ei haittaa. :)

  Oletpa lukenut hyviä kirjoja vuoden aikana. Listalla on useampi minuunkin suuren vaikutuksen tehnyt teos (Geishan muistelmat, Auringon ydin, Vilpittömästi sinun, Teemestarin kirja, Orange is the new black ja Unwind). Toivottavasti ensi vuosikin on sinulle hyvä kirjavuosi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inspiraatiota saa ottaa! Meinasin tehdä The Perpetual Page-Turnerin kirjakyselyn, mutta se osoittautui liian laajaksi minulle.. Kannattaa kuitenkin vilkaista, jos haluaa tehdä perusteellisen kyselyn! http://www.perpetualpageturner.com/2014/11/5th-annual-end-of-year-book-survey-2014-edition.html

   Poista
 2. Tervehdys!

  Annami vinkkasi minulle blogistasi, ja päätin tulla kurkkimaan. Täällä näyttääkin todella kiinnostavalta, ja ehdottomasti aion seurata blogiasi jatkossakin! Minullekin löytyi tuttuja kirjoja listaltasi, esimerkiksi juuri Teemestarin kirja, Vilpittömästi sinun sekä Orange is the new black. Kaikki ovat erittäin hyviä kirjoja!

  Toivottavasti lukuvuotesi 2015 on yhtä hyvä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Vaikken tästä blogista huutele isoon ääneen, on hienoa että ihmiset löytävät tänne ja mielenkiinto nousee :) Ja hyvä että löytyy tuttuja kirjoja, olen nimittäin hiukan huolissani että tulen bloggaamaan liikaa sellaisista kirjoista joita ei ole edes suomennettu.

   Lukuvuoteni 2015 tulee alkamaan Hugo Victorin Kurjilla, eli alku tulee ainakin olemaan kiehtova. Tsemppiä kirjojen lukuun myös sinne, toivottavasti törmäät aarteisiin!

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.